TÉMÁK, Kategóriák

Mit nevezünk neurobiknak? Milyen szerepe van az Alzheimer-kór kezelésében?

560
HOZZÁSZÓLÁS:

Annak, aki azt hiszi, hogy a szellemi eltompulás. a feledékenység, a zavartság, a koncentrációhiány, a szenilitás vagy az Alzheimer-kór az időskor elkerülhetetlen velejárója, a modern tudomány jó hírrel szolgálhat: agyunk karbantartásával a szellemi leépülés bizonyos mértékig mindenképpen kivédhető. agymukodes-agyserkntes-memoria-koncentracio

Ehhez nem kell más, csak egy kis agytorna (amelyet idegélettan-kutatók találóan „neurobik-nak”, vagyis az idegsejtek aerobikjának neveztek el): ez mindössze abból áll, hogy hétköznapi dolgokat újszerűen, a megszokottól eltérően végzünk.

A neurobik koncepciójának a hátterében fontos felfedezés áll:

Egy híressé vált kísérletben 137 idős ember holttestét boncolták fel, olyanokét, akik egy idősek otthonának lakói voltak, és szellemi állapotukat sok éven át regisztrálták.

Tíz esetben az agy Alzheimer-kórra jellemző tipikus elváltozásokra bukkantak, annak ellenére, hogy ezek az emberek életükben alig mutatták a betegség jeleit, sőt szellemi kapacitásuk ugyanolyan volt, mint azoké, akiknek agya a boncoláskor sem mutatott Alzheimeres elváltozásokat.

A kutatók tovább vizsgálódtak, s meg is találták a valószínű magyarázatot: az Alzheimeres degenerációt mutató agyvelők nagyobb tömegűek voltak, és több idegsejtet tartalmaztak, mint a normál állapotúak, vagyis ezek az emberek nagyobb „kognitív tartalékkal” rendelkeztek – olyan „extra” idegsejtekkel és idegpályákkal, melyeknek köszönhetően agyuk az elváltozások dacára sokkal tovább működhetett normál üzemmódban (azokkal az Alzheimeresekkel szemben, akiknek az agya nem nagyobb a szokásosnál).

A későbbi kutatásokból kiderült, hogy az Alzheimer-kór tüneteit nem mutató idősek körében akár 20% lehet azok aránya, akiknek agyában a halál után kimutatható a betegség.

560
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]